a

Balıkesir’in Barajlarındaki Su Seviyesi Kritik Seviyede

Balıkesir'in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Son verilere göre, doluluk oranı yüzde 25'in altına geriledi.

ad826x90

Balıkesir’in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Son verilere göre, doluluk oranı yüzde 25’in altına geriledi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Altıeylül ilçesindeki İkizcetepeler Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 17,11’e, Gönen ilçesindeki Yenice Barajı’ndaki oran ise yüzde 22,25’e kadar düştü.

Evlerdeki su tüketim alışkanlıklarına dikkat çeken BASKİ, suyun yüzde 70’inin tuvalet ve banyolarda kullanıldığını belirterek, damlatan muslukların onarılmasıyla yılda 12 bin 500 litre suyun boşa gitmesinin önlenebileceğini vurguladı.

Açıklamada, sızdıran tuvalet rezervuarlarının günlük 700 litreye kadar su kaybına neden olabileceği belirtilirken, rezervuarların kontrol edilip su tasarrufu sağlayan modellerle değiştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, musluk vanalarını biraz kısarak ya da tasarruf sağlayan perlatörler kullanarak akan suyun yüzde 50’sinin tasarruf edilebileceği ifade edildi.

Günlük Alışkanlıklarla Büyük Tasarruf Mümkün
BASKİ, küçük değişikliklerle önemli su tasarrufları yapılabileceğine vurgu yaparak, “Banyoda geçirdiğiniz süreyi sadece bir dakika kısaltarak, 4 kişilik bir aile yılda 13 bin 100 litre su tasarrufu yapabilir” önerisinde bulundu.

Makineleri Doldurmadan Çalıştırmayın
Sabunlanırken ya da el yüz yıkarken musluğu açık bırakmanın suyun yüzde 75’inin boşa gitmesine neden olduğu hatırlatılarak, bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolmadan çalıştırılmaması gerektiği ifade edildi. Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak her yıkamada 110 litre, çamaşırları makinede yıkayarak yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabileceği kaydedildi. Sebze ve meyvelerin akan su yerine bir kap içerisinde yıkanması önerildi.

Tarım ve Bahçe Sulamasında Tasarruf Önerileri
Çiftçilerin damlama sulama yöntemini benimseyerek su tüketimini azaltabileceği vurgulanırken, bahçe sulamalarında şebeke suyu yerine sondaj suyunun tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, bahçelerin hortumla değil kovayla sulanması, araçların ise akan su yerine kova ve fırça yardımıyla yıkanması önerildi. Halıların yıkanmak yerine silinmesi de su tasarrufu açısından tavsiye edildi.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altınova Kapalı Pazaryeri’ne son dokunuşlar

HIZLI YORUM YAP